Normal_schoolkantine__middelbare_school__lunchen

Wethouder Ingrid van Engelshoven van Onderwijs in Den Haag wil dat middelbare scholen in haar stad de brugklasperiode gaan uitbreiden. Nu moeten brugpiepers na één jaar brugklas kiezen voor vmbo, havo of vwo en dat vindt de wethouder veel te vroeg. Liever ziet zij meerjarige brede brugklassen zodat scholieren alle tijd krijgen hun talenten te ontdekken. Dit meldt AD.

“Kinderen worden nu veel te snel in een hokje gestopt”, zegt van Engelshoven. Kinderen van twaalf jaar zijn nog volop in ontwikkeling en dan is het veel te vroeg om al een richting opgeduwd te worden, meent zij. Deze vroege selectie werkt onderwijsongelijkheid in de hand en is ook nog eens extra nadelig voor kinderen met een achterstand. Ouders van kinderen met een achterstand hebben vaak geen geld voor bijlessen wat leidt tot een lager schooladvies, zo blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie van afgelopen voorjaar.

Van Engelshoven riep daarom tijdens de opening van het nieuwe schooljaar in de Nieuwe Kerk alle Haagse scholen op om brede brugklassen in te voeren. Het idee heeft ze afgekeken van de Dalton-school waar haar eigen kind naartoe ging en waar brede klassen goed bleken te werken. Ook wil de wethouder dat het voor leerlingen makkelijker wordt om tijdens hun schoolcarrière op te klimmen in schoolniveau, het zogenoemde ‘stapelen’. Scholen stimuleren dit nu niet omdat zij door de Onderwijsinspectie op hun vingers getikt worden als leerlingen lang over hun schoolperiode doen en dat klopt niet, vindt ze. “We moeten af van het idee dat iedereen op hetzelfde tempo door het onderwijs heen moet.”

Van Engelshoven is niet de enige die pleit voor brede brugklassen. Zo heeft ook landelijke partij GroenLinks dit punt, evenals de mogelijkheid tot stapelen, in het verkiezingsprogramma staan. Ook moeten leerlingen die dat nodig hebben recht krijgen op gratis bijles. De partij van Van Engelshoven, D66, heeft naast investering in docenten ook brede buurtscholen op het programma staan. Hier moeten kinderen vanaf 2 jaar gelijke kansen krijgen op goed onderwijs. Voor Den Haag wil Van Engelshoven dit najaar met een voorstel komen voor professionele opvang voor alle Haagse kinderen vanaf twee jaar.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids