Normal_klaslokaal345

12 procent van de leerlingen op zeven vmbo-scholen melden zich minimaal vier keer in drie maanden zieken of zijn meer dan zeven schooldagen achtereen afwezig. Dat blijkt uit onderzoek van GGD West-Brabant. Volgens de GGD is het een landelijk probleem en doen middelbare scholen te weinig met het ziekteverzuim van leerlingen. Dat meldt AD.

Jongeren vallen uiteindelijk onnodig uit en klachten blijven onopgemerkt doordat middelbare scholen te weinig doen met het ziekteverzuim van scholieren, stelt de GGD. Middelbare scholen zouden het lastig vinden om ouders op het verzuim aan te spreken. De GGD wil daarom de mentoren helpen in de vorm van het project Medische Advisering Ziekgemelde Leerling (M@ZL).

Volgens Yvonne Vanneste, jeugdarts en bedenken van M@ZL, is ziekteverzuim vaak een signaal van dieper liggende problemen. “Vaak blijkt dat er psychische of persoonlijke problemen, zoals depressies, aan ten grondslag liggen”, aldus Vanneste.

Om het verzuim aan te pakken en te voorkomen dat een leerling op achterstand komt moeten ouders met de nieuwe aanpak op gesprek komen op school. Hierbij gaat het om ouders van scholieren die ten minste vier keer in een kwartaal of langer dan zeven schooldagen aaneengesloten ziek thuisblijven. Tijdens dat gesprek wordt nagedacht over oplossingen. Wanneer dit gesprek niet tot resultaat leidt, wordt de leerling doorverwezen naar een jeugdarts. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids