Logo_download

Van 2 tot en met 9 juli 2016 vindt de Dutch Solar Challenge plaats. De race met boten, aangedreven op zonne-energie, begint  dit jaar voor het eerst in Amsterdam. Negenendertig teams uit binnen- en buitenland strijden tegen elkaar. De finish is zaterdag 9 juli in Leeuwarden. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

De teams bestaan voornamelijk uit studenten van hogescholen en universiteiten. Zij ontwikkelen systemen waarmee ze de kracht van de zon het beste kunnen omzetten in energie. Ook innovatieve duurzame bedrijven doen mee aan de race. De deelnemers leggen in tien dagen een afstand af van ruim 200 kilometer.
 
Op zaterdag 2 juli is er tussen 15.00 uur en 16.00 uur een parade door de Amsterdamse grachten om aandacht te vragen voor duurzame energie. Iedereen met een duurzame boot wordt opgeroepen mee te varen door de Keizersgracht. Zondag 3 juli laten de boten zien wat ze in huis hebben tijdens de sprintwedstrijden in het Oosterdok (oostzijde) in Amsterdam om 14.00 uur. Op 4 juli vertrekken de teams in colonne van Amsterdam met de auto naar Friesland waar ze vervolgens in Lemmer (4 juli), Drachten (5,6 juli), Grou (7,8 juli) en Leeuwarden (9 juli) hun kunsten vertonen.
 
Daarnaast varen teams van de Young Solar mee met de race in Grou en Leeuwarden. Deze bestaan uit middelbare scholieren van 14 tot en met 17 jaar.  Door een combinatie van theorie, praktijk en competitie leren de scholieren op een speelse manier veel over duurzame energie. Ook staat er een Mini Solar in Lemmer en Drachten op het programma. Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool maken een mini-zonnebootje met behulp van twee zonnecellen en een onderwatermotortje. 
 
© Nationale Onderwijsgids