Normal_geld_munt_1_euro

Docenten op havo en vwo komen eerder in de hoogste salarisschaal LD dan vmbo-docenten. In de functieomschrijving moet daarom meer worden gelet op vaardigheden en bekwaamheid dan op opleiding. Dit blijkt uit onderzoek van de SEO Economisch Onderzoek, zo meldt Algemene Onderwijsbond (AOb).

Uit het rapport ' Op zoek naar LD-functies in het vmb' blijkt dat in 2014 slechts 4,4 procent van de vmbo-docenten in de hoogste salarisschaal zat tegen 49,7 procent van de havo-docenten en 58,7 procent van de docenten op het vwo. De onderzoekers concluderen dat het de functieomschrijving is die de vmbo-docenten nekt. Vaak wordt voor de hoogste salarisschaal een eerstegraads lerarenopleiding geëist, iets wat veel vmbo-docenten niet hebben. Ook is er in verhouding minder geld beschikbaar voor vmbo-docenten vanwege het zogenaamde entreerecht voor docenten in de bovenbouw van havo en vwo. Dit houdt in dat als leraren regelmatig en structureel lesgeven in de bovenbouw, zij doorstromen naar de hoogste salarisschaal. 
 
De onderzoekers bevelen daarom aan dat bij vmbo-docenten meer gekeken wordt naar vaardigheden en bekwaamheid in plaats van alleen naar opleiding. Scholen moeten daarom zorgen dat er een duidelijke procedure komt om vmbo-docenten te laten doorstromen, met daarin concrete doelen.
 
Het onderzoek waarop het rapport gebaseerd is, bestond uit een data-analyse met daarnaast interviews met schoolleiders, directieleden en mr-vertegenwoordigers. Dit gebeurde in opdracht van de AOb, het ministerie van Onderwijs en de VO-raad.
 
© Nationale Onderwijsgids