Logo_de_jonge_jury_logo

Met ingang van editie 2017 ondergaat de Jonge Jury, de publieksprijs voor het beste jeugdboek, een aantal veranderingen. De organisatie hoopt hiermee dat de participatie van jongeren nog verder stijgt. Eerder doorgevoerde veranderingen leidden al tot een verdubbeling van het aantal stemmen, in 2016 steeg het aantal stemmen van 7.500 naar 15.000. Dat meldt de Jonge Jury.

De Jonge Jury zal vanaf de eerstvolgende editie nog slechts tien Leestips bevatten. De jeugdboeken worden aangedragen door jongeren uit het Jonge Jury Boekgenootschap (peer-to-peer) en zijn oorspronkelijk Nederlandstalig. Met de tien titels worden nog steeds alle jongeren van 12 tot en met 15 jaar, op de onderwijsniveaus vmbo basis/kader/theoretisch, havo en vwo bediend met boeken die passen bij hun belevingswereld. De docenten krijgen daarbij actuele lesstof die in plaats van, of complementair aan, de vier grote courante lesmethoden kunnen worden ingezet. De tien lesbrieven worden gratis aangeboden, net als al het campagnemateriaal.

Om de Jonge Jury voor docenten verder te vereenvoudigen zijn ook een aantal veranderingen vastgesteld. Zo zal de lijst met Leestips pas in december – en voor het eerst dus in december 2016 – bekend worden gemaakt. De tien lesbrieven zijn direct na de Kerstvakantie gratis te downloaden voor docenten. In het eerste overgangsjaar kiest het Jonge Jury Boekgenootschap uit jeugdboeken die zijn verschenen in de periode augustus 2015 tot en met december 2016.

De leerlingen kunnen in de stemmodule stemmen op een of meer titels van de tien Leestips. Daarnaast kunnen zij ook op een eigen vrije keuze (mits verschenen in augustus 2015 en december 2016 en de juiste NUR code) stemmen. Met alle verschuivingen, verschuift ook de Dag van de Jonge Jury. De komende editie sluit af op 7 juni 2017, dan wordt aan de auteur van het boek met de meeste stemmen de Prijs van de Jonge Jury uitgereikt.

© Nationale Onderwijsgids