Normal_rss_entry-39201

(ANP) - Peter R. de Vries heeft voldoende handtekeningen opgehaald om het onderwerp internetpesters op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Daar zijn minimaal 40.000 handtekening voor nodig. De petitie leverde dinsdagavond meer dan 80.000 handtekeningen op.

De Vries, die het programma Inernetpesters Aangepakt voor RTL5 maakt, wil wetgeving die het voor slachtoffers van digitaal pesten en andere internetcriminaliteit makkelijker maakt om daders aan te pakken. In het huidige recht worden anonieme daders van internetterreur door internetproviders afgeschermd.

De Vries constateert dat providers zich verschuilen achter de Privacywet en de algemene voorwaarden op hun eigen site. Politieaangiftes komen volgens hem onderop de stapel te liggen. De nieuwe wet zal volgens hem niet alleen de positie van slachtoffers sterk verbeteren, er zal ook een preventieve werking van uitgaan.

Bijna 11 procent van de jongeren op het voorgezet onderwijs geeft aan de afgelopen drie maanden gepest te zijn. Dit zijn 3 jongeren in een klas van 27. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd, een grootschalig onderzoek onder 100.000 jongeren naar leefstijl en gezondheid door de GGD’en en het RIVM. Pesten is bijvoorbeeld schelden, roddelen, vervelende berichtjes sturen, iets afpakken, spugen of iemand buitensluiten. 

Daarnaast geeft nog eens ruim 5 procent van de jongeren aan dat zij in de afgelopen drie maanden slachtoffer geweest zijn van cyberpesten. Voorbeelden van cyberpesten zijn iemand uitschelden via de telefoon, iemand in een tweet bedreigen, gemene roddels over iemand verspreiden op internet of vervelende foto’s of filmpjes van iemand op internet zetten.