Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

97 middelbare scholen organiseren dit jaar lentescholen. Vorig jaar werd gestart met een experiment op tien middelbare scholen. Leerlingen en ouders waren hier erg positief over. Op lentescholen krijgt een selecte groep leerlingen in de meivakantie extra les met als doel de prestaties te verbeteren en zittenblijven te voorkomen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Dat het aantal lentescholen enorm is gestegen zou komen doordat scholen niet langer tot de zomervakantie willen wachten om die scholieren die er slecht voor staan bij te spijkeren. Ze denken dat de kans op zittenblijven kleiner wordt als de leerlingen al in de meivakantie hulp krijgen. De scholieren zijn vrij om te kiezen voor welke vakken zij extra hulp willen. De basiskennis van de leerlingen wordt bijgespijkerd tijdens een dagenlange training. De scholieren hebben vervolgens na de meivakantie nog twee maanden om hun onvoldoendes weg te werken.

Het voordeel van lentescholen zou zijn dat scholieren  langer gemotiveerd blijven om voor betere resultaten te werken. De motivatie van leerlingen zakt naar een dieptepunt als halverwege het schooljaar blijkt dat de kans op zittenblijven groot is. Onderwijsinstellingen bieden met een lenteschool meer hoop op goede resultaten dan een zomerschool. “Vaak kan zittenblijven op een vrij eenvoudige manier worden voorkomen. Door leerlingen één week lang intensief bij te spijkeren op hun zwakke punten, blijken ze een enorme slag te kunnen maken. Leerlingen voelen dat het erop of eronder is en doen extra hun best”, aldus staatssecretaris Dekker van Onderwijs. 

© Nationale Onderwijsgids