Logo_2016bannergskschaal

Het Voedingscentrum heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nieuwe richtlijnen voor schoolkantines ontwikkeld. De nieuwe Richtlijnen Gezondere Kantines kent twee niveaus: zilver en goud. Wanneer scholen aan de richtlijnen voldoen kunnen zij een zilveren of gouden Schoolkantine Schaal verdienen. Dat meldt het Voedingscentrum.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kantinebezoekers vaker kiezen voor gezond eten als dat letterlijk en figuurlijk voor de hand ligt. Veel bezoekers willen graag een gezonde kantine, waar ze niet te veel ongezonde verleidingen hoeven te weerstaan. Op basis van onder andere deze inzichten heeft het Voedingscentrum de nieuwe richtlijnen opgesteld. Het belangrijkste uitgangspunt van deze nieuwe richtlijnen is dat de hele kantine een gezonde uitstraling heeft, terwijl leerlingen hun keuzevrijheid behouden.

Aan ruim 350 scholen is in 2015 een Schoolkantine Schaal uitgereikt. Dat wil zeggen dat de scholen hun kantines gezond hebben gemaakt aan de hand van de richtlijnen van het Voedingscentrum. Door het succes van het programma De Gezonde Schoolkantine, kunnen nu zo’n 300.000 leerlingen in hun schoolkantine gezonde keuzes maken. Scholen die hun kantine hebben ingericht volgens de voormalige richtlijnen hebben daar profijt van als ze hun kantine willen inrichten volgens de nieuwe, verbeterde Richtlijnen Gezondere Kantines. In 2016 kunnen scholen nog kiezen welke richtlijnen ze willen hanteren. In 2017 gebruikt het Voedingscentrum alleen nog de nieuwe richtlijnen, die in deze brochure worden uitgelegd. 

© Nationale Onderwijsgids