Normal_ns_logo___tulpen

Middelbare scholen moeten tegenwoordig de afweging maken of het veilig is voor leerlingen om op schoolreis naar het buitenland te gaan. Veel van de huidige excursiebestemmingen kennen terreurdreigingen of zelfs terroristische aanslagen. In de besluitvorming hierover laten zij zich leiden door het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Al jaren is het de gewoonte op middelbare scholen om stedenexcursies aan te bieden in de bovenbouw van het voorgezet onderwijs. Leerlingen kunnen zich aanmelden voor onder andere Brussel, Berlijn, Rome en Praag. Het is een belangrijk onderdeel van het lesprogramma waar veel leerlingen naar uit kijken. Maar sinds de aanslagen van vorig jaar in Parijs is de onbevangenheid weg, volgens Albert Noord van het Dr. Nassau College in Assen.
 
De middelbare scholen laten zich bij twijfel over de veiligheid leiden door het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch willen zij een schoolreis niet zo maar afzeggen. Angst voor een terroristische aanslag moet geen leidraad worden voor het al dan niet doorgaan van een schoolexcursie. Volgens Geert Bijleveld van het Eemsdeltacollege in Appingedam kun je dan nergens meer heen. Er is namelijk altijd een kans dat er wat gebeurt.
 
© Nationale Onderwijsgids