Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein op excursie in Voorste Diep

Harde windvlagen en regen konden zeventien studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein uit Leeuwarden niet tegenhouden om maandag 14 februari naar het Voorste Diep te komen. Vijf van hen gaan een speeltoestel ontwerpen dat de verbinding legt met de geologische geschiedenis van het gebied. Daarnaast maken ze een landschapsbiografie. Een korte excursie was de aftrap van hun project. Dat meldt de provincie Drenthe. 

Om negen uur verzamelden de studenten, die de opleiding Management van de Leefomgeving volgen, op de Buunerbult, net buiten Buinen. Onderzoeker Enno Bregman startte met een uitleg over de glaciale en geologische geschiedenis van het gebied. Hoewel er volgens hem nog veel onduidelijkheid is over het precieze ontstaan van het Voorste Diep, durft hij te beweren dat het verhaal van de beek al zo’n 200 miljoen jaar geleden begonnen is.

Meanderen 

Na Enno’s uitleg lopen de studenten de Buunerbult af, richting een stuw in het Voorste Diep. Het is inmiddels begonnen met regenen, maar ze blijven enthousiast. Marije Kattenwinkel van de provincie Drenthe vertelt de groep over de opgaven van de provincie. Het doel is om de beek uiteindelijk weer te laten meanderen. Alle stuwen uit het Voorste Diep worden verwijderd zodat het water ongestoord naar het Zuidlaardermeer kan stromen. Hierbij moet een hoogteverschil van tien meter worden overbrugd.

Ideeën over speeltoestel 

Na een wandeling over de stuw, lopen de studenten terug naar de Buunerbult. Onderweg brainstormen ze over het speeltoestel. Alle opties staan nog open, van de vorm van de Hondsrug, tot het imiteren van ijs uit de ijstijd. De informatie die ze net gekregen hebben vormt het uitgangspunt voor hun ideeën.

De excursie in het Voorste Diep is de start van een lange dag voor de studenten. Ze bezoeken in totaal vier plaatsen in het Drentse Hondsruggebied. In ieder gebied krijgt een groep van vier of vijf studenten een opdracht. In april worden de eerste ontwerpen gepresenteerd.

Door: Nationale Onderwijsgids