Normal_jongeren2423

In Rotterdam zijn zo‘n 7.000 jongeren tussen de 12 en 27 jaar die door een opeenstapeling van problemen extra hulp nodig hebben. Het programma ‘Elke jongere telt, Programma Rotterdamse Risicojongeren 2016-2020’ moet de jongere in staat stellen om zo zelfstandig mogelijk aan zijn of haar toekomst te werken. Dat meldt gemeente Rotterdam.

Schulden, criminaliteit, voortijdig schoolverlaten, onverzekerd rondlopen, geen vorm van inkomen of toekomstperspectief hebben; zo’n 7000 jongeren in Rotterdam hebben problemen op meerdere fronten tegelijk. “Wat we in de praktijk merken is dat deze jongeren niet gebaat zijn met één oplossing. Het wordt én, én, én”, aldus wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg). “Want in de levens van die jongeren lopen de problemen dwars door elkaar heen. Dus én een mentor die er altijd is voor zo’n jongere, en het beheren van hun budget, en begeleiding naar een baan of opleiding als ze terugkeren uit detentie’’.

Met het programma ‘Elke jongere telt, Programma Rotterdamse Risicojongeren 2016-2020’ bieden de wethouders Hugo De Jonge, Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie) en Joost Eerdmans (Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte) risicojongeren de hulp die zij nodig hebben om hun eigen toekomst zoveel mogelijk zelf vorm te geven. Het programma biedt ook richting aan jongeren die tegen de groep van 7000 aanschuren. Het is een pragmatische aanpak; gekozen is om de meest prangende kwesties voor risicojongeren aan te pakken. Enkele maatregelen zijn dat elke jongere een mentor krijgt en dat voor elke jongere binnen deze groep een Toekomstplan wordt opgesteld.

De aanpak benut nadrukkelijk de kansen die jongeren hebben op een succesvolle, veilige en gezonde toekomst. Onder meer door meer jongeren naar school te bewegen en meer jongeren uit de uitkering te halen en te begeleiden richting een passende baan, leerwerktraject of andere zinvolle bezigheid. Tegelijkertijd zet het programma ook in op het voorkomen dat jongeren (opnieuw) in crimineel gedrag vervallen of genoodzaakt zijn te steunen op sociale voorzieningen.

© Nationale Onderwijsgids