Normal_islamitische_basisschool

De afgelopen jaren hebben islamitische schoolbesturen zo'n dertig aanvragen ingediend om middelbare scholen te stichten. Hiervan werden er twee gehonoreerd. Het islamitische basisonderwijs neemt in Nederland wel flink toe, daarvan zijn er inmiddels 50. De Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO) is van mening dat de vrijheid van het onderwijs in het geding is. Dat meldt het AD.

In Nederland is nog nauwelijks islamitisch middelbaar onderwijs te vinden. De afgelopen jaren zijn er in Den Haag acht aanvragen geweest voor nieuwe scholen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Deze zijn allemaal afgekeurd. In Amsterdam waren dit er zeven, waarvan eentje gehonoreerd werd. Echter, voor deze school is er nog steeds geen gebouw en blokkeert het andere aanvragen. In Utrecht werden acht aanvragen ingediend. Alleen een school met een gemengde grondslag, waaronder islamitisch, kwam erdoor. In Rotterdam werden alle acht aanvragen afgewezen en voor Schiedam en Eindhoven werden twee aanvragen ingediend die beiden zijn afgewezen.

ISBO is van mening dat islamitische schoolbesturen geen eerlijke kansen krijgen. Wanneer een schoolbestuur een nieuwe school wil stichten, moet eerst aangetoond worden dat de school voldoende leerlingen zal trekken. Een belangrijke graadmeter hiervoor is het aantal kinderen dat al op een islamitische basisschool zit. Volgens voorzitter Yusuf Altuntas van ISBO zijn dat er zelfs in Den Haag en Utrecht te weinig. “Daar kunnen we nu echt geen middelbare school starten”, zegt Altuntas. Veel islamitische kinderen gaan nu naar andere basisscholen.

Schoolbesturen proberen in de laatste aanvragen gebruik te maken van een maas in de wet. Zo opperen ze de oprichting van een middelbare school op islamitische en bijvoorbeeld katholieke grondslag. Daardoor kunnen ook rooms-katholieke leerlingen meetellen. Ook deze aanvragen blijken te mislukken. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil het makkelijk maken om nieuwe scholen te stichten. Zo kunnen besturen straks mogelijk ook met ouderverklaringen of marktonderzoek aantonen dat ze genoeg leerlingen gaan trekken. “We hopen dat er eindelijk meer ruimte komt voor islamitische middelbare scholen. In de vier grote steden hebben we genoeg kinderen die daarheen willen”, aldus Altuntas.

© Nationale Onderwijsgids