Normal_leraar_vo_duits_vinger_leerling

In de provincie Limburg is een lerarentekort in het voortgezet onderwijs voor de exacte vakken en de talen. In totaal zijn er dit jaar zo'n 200 vacatures, maar voor een vijfde deel daarvan zouden er geen docenten zijn. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksinstituut Centerdata en uit gesprekken met Limburgse onderwijsbestuurders. Dat meldt 1Limburg.

Het tekort wordt veroorzaakt door vergrijzing. Ook zou het onderwijs veel personeel tijdelijk verliezen door burn-outklachten. Volgens het CBS kampt een op de vijf docenten daarmee. De grootste tekorten zouden zitten bij de eerstegraads docenten Nederlands, Engels en de bètavakken, zeggen de bestuurders.

Volgens prognoses van Centerdata blijft ondanks de krimp van het leerlingenaantal de behoefte aan leraren ook volgend jaar nog groot. Zo zou er ook nadat vacatures zijn opgevuld door nieuwe jonge docenten, gepensioneerden en zij-instromers nog steeds plek zijn in 2017 voor zo'n 30 fulltime docenten. Schoolbesturen in Limburg zouden er momenteel alles aan doen om leerkrachten te behouden en te werven, ook al zijn dat gepensioneerden. Er zouden nu veel Brabanders tijdelijk in Limburg les komen geven.

Door de krimp zou de werkgelegenheid in de provincie Limburg veel harder teruglopen dan in het westen van het land, stelt Centerdata. De verwachting is dat er zelfs nog onvervulde vacatures zullen zijn voor de vakken Duits, wiskunde en informatica in 2020.

© Nationale Onderwijsgids