De winnaars van het Max Havelaar Toesprakentoernooi 2015

120 vwo-leerlingen uit heel Nederland streden zaterdag 26 september op Campus Den Haag van de Universiteit Leiden om de titel beste speecher. Anna de Koning en Thijs van der Drift van het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland zijn uitgeroepen tot de beste sprekers van het Max Havelaar Toesprakentoernooi 2015.

De Koning en Van der Drift werden tot winnaars uitgeroepen: "Ze voerden hun idee met precisie uit en spraken met passie,” volgens Jaap de Jong, expert moderne retorica en jurylid.Winnares Anna: “Dit is wat ik het liefst doe. Het is heel gaaf als je een publiek een boodschap mee kunt geven. In de toekomst wil ik hier meer mee doen. Ik wil best de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland worden.”

Door deel te nemen aan het toernooi doen scholieren vaardigheden op die zij goed kunnen gebruiken tijdens hun toekomstige studie en loopbaan en konden vakdocenten Nederlands inspiratie opdoen voor hun lessen. De leerlingen kregen workshops aangeboden in retorica en de kracht van het gesproken woord van communicatiedeskundigen, docenten en hoogleraren aan de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Delft.
 
Het Max Havelaar Toesprakentoernooi is een jaarlijks terugkerend toernooi en werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd.
 
© Nationale Onderwijsgids