Normal_naamloos

Op zaterdag 26 september is de finale van het speechtoernooi van Nederland: het Max Havelaar Toesprakentoernooi. Docenten Nederlands in heel het land hebben hun meest getalenteerde scholieren geselecteerd om deel te nemen aan het toernooi. In totaal strijden 120 vwo-leerlingen op Campus Den Haag, een van de zeven faculteiten van de Universiteit Leiden, om de titel beste speecher van Nederland. Dat meldt Universiteit Leiden.

Professor Jaap de Jong van de Universiteit Leiden, expert op het gebied van moderne retorica en voorzitter van de jury: “Dit toesprakentoernooi is uniek. Scholieren zullen hun best doen om de mooiste en meest overtuigende taal te spreken; de perfecte combinatie van letterkunde en taalbeheersing.” Tijdens het toernooi krijgen de scholieren workshops aangeboden in retorica en de kracht van het gesproken woord van communicatiedeskundigen, docenten en hoogleraren aan de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Delft. Zoals ‘Talk like Ted!’ door Caryn ’t Hart, curator TEDx Delft en ‘Overtuigen met emotie’ door Maarten van Leeuwen, onderzoeker van de Universiteit Leiden.

De speeches staan dit jaar in het teken van vrijheid. Ter inspiratie verdiepen de leerlingen zich in een van de beste speeches van Nederlandse bodem, van de schrijver Multatuli. Hij streed voor rechtvaardigheid en vrijheid voor de onderdrukte Javaan. Het Max Havelaar Toesprakentoernooi is een jaarlijks terugkerend toernooi en wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd.

© Nationale Onderwijsgids