Normal_telefoon_mobiel_smartphone_socialmedia

In de strijd tegen het gebruik van telefoons in de klas is er nu een speciale telefoontas die uitkomst moet bieden. Leerlingen kunnen hun telefoon voortaan – uitgeschakeld –  in de zachte stoffen tas met genummerde vakjes bewaren en er weer uit halen na afloop van de les. Dit moet de concentratie van leerlingen ten goede komen. Dat meldt Trouw.

Voor veel scholen is het moeilijk om leerlingen ervan te weerhouden om tijdens de les op hun telefoon te kijken. Rector Rebecca Valkenborg van het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland vertelt dat ze regelmatig zag dat leerlingen tijdens de les met hun telefoon op schoot zaten.

De school heeft nu door middel van de telefoontas de oplossing gevonden. Regels die tot voor kort nog golden, werkten niet goed. Ofwel was er gemopper van leerlingen te horen, of de docenten doen moeilijk. Bovendien zijn de regels vaak niet in elke klas en bij elke gelijk. Voordat het Hoeksch Lyceum overstapte op de telefoontas is eerst een proef gedaan met een plastic bak waar leerlingen hun telefoon konden inleveren.

Die proef werd door velen niet geheel positief ontvangen. Telefoons gingen soms stuk of leerlingen waren bang dat hun smartphone zo makkelijk kon worden gestolen. De nieuwe oplossing lijkt wél te werken, zegt Valkenborg. De maatregel wordt in elke klas uitgevoerd, anders heeft het volgens de rector nog geen zin. Nu al is te merken dat scholieren zich beter kunnen concentreren in de schoolbanken. Datzelfde zou ook voor docenten moeten gelden, want ook zij mogen nu niet meer even kijken op hun telefoonscherm als ze een piepje horen of een trilling voelen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids