Normal_project-_uitnemen_van_gebrandschilderde_ramen_kl._eusebiuskerk_-_arnhem_-_20266106_-_rce

De Arnhemse Eusebiuskerk moet de komende vijf jaar uitgroeien tot een nationaal opleidings- en kenniscentrum voor restauratie. Hiervoor wordt de Arnhem School of Heritage opgericht, dit moet jongeren de kans geven om oude ambachten nieuw leven in te blazen. Dit meldt NOS.

Er is op het moment nog een groot tekort aan goede steenhouwers, timmerlieden en metselaars die monumentale werken kunnen uitvoeren. “We moeten steeds vaker mensen uit het buitenland halen omdat jongeren hier niet meer worden opgeleid”, legt Hans Winters uit, voorzitter van de Stichting Eusebiuskerk. Het platform heeft dan ook als doel om het restauratie-ambacht voor Nederland te behouden.

De school wil vooral aandacht voor het restauratie-ambacht, met seminars, congressen en praktijkdagen over bijvoorbeeld het herstellen van fresco's, natuursteen en hout- en metselverbanden. Het zal dan ook een intensieve opleiding zijn, waar jongeren uit het vmbo, mbo en hbo na een basisopleiding specifiek het restauratievak leren. “Als we niks doen, verdwijnen dit soort beroepen. Wij willen samenwerken met bijvoorbeeld het Openluchtmuseum hier in Arnhem, waar ze ook dagelijks bezig zijn met restauratiewerk.

De initiatiefnemers van Arnhem School of Heritage zijn Hans Winters en bouwmanager Peter Koelewijn. Zij willen hun plan voorleggen aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bij de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem is al enthousiast gereageerd. 

© Nationale Onderwijsgids