Elke basisschool in Arnhem ontvangt subsidie voor eigen moestuin

Hoe groeit een krop sla? Hoe zorg je voor sappige aardbeien? En wat zijn ‘vergeten groenten’? Allemaal vragen die je op Wikipedia zou kunnen opzoeken. Veel leuker is het om daar zelf achter te komen, in de schoolmoestuin. Vanaf nu kan elke Arnhemse basisschool die een schoolmoestuin wil realiseren, daarvoor subsidie aanvragen bij de gemeente Arnhem. Dat heeft het college van Burgemeester & Wethouders besloten. Dat meldt de gemeente Arnhem.

"Met een schoolmoestuin leren kinderen hoe groenten en fruit echt groeien", vertelt wethouder onderwijs Nermina Kundić. "Ze leren ook belangrijke dingen, zoals gezonde voeding, kennis over de natuur, het belang van zelf voedsel produceren. Door in een moestuin aan de slag te gaan krijgen ze meer beweging, ze leren samenwerken en het draagt bij aan de ontwikkeling van burgerschap. Het helpt zelfs bij taalontwikkeling. Moestuinieren op school is daarom een waardevolle manier om kinderen te laten leren en ontwikkelen."

Niet alleen het tuinieren zelf is leerzaam, weet Kundić. "Het is ook aardrijkskunde, geschiedenis en rekenen. Want waar komen die plantjes oorspronkelijk vandaan? Welke groenten aten we honderden jaren geleden? En je moet natuurlijk weten wat je moet doen als je twintig plantjes in vier rijen moet planten."

Ervaring met moestuinieren 

Enkele tientallen Arnhemse basisscholen hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan met een moestuinieren, variërend van moestuinbakken tot moestuinieren in de volle grond. Het doel van dit ‘schoolmoestuinprogramma’ is om moestuinieren voor alle scholen mogelijk te maken. De subsidieregeling helpt daarbij. En de scholen zijn enthousiast, blijkt uit een rondvraag. Zo’n vijftien scholen doen dit jaar actief mee met het programma. Kundić: "Samen met Natuurcentrum Arnhem en met de scholen hebben we een ‘keuzemenu’ gemaakt, waarbij we er naar streven dat elk Arnhems kind een jaar lang kan schoolmoestuinieren in groep 6."

Keuzemenu voor schoolmoestuinen 

Dat keuzemenu voor schoolmoestuinen kent diverse smaken. Zo zit er een lesprogramma in, kunnen leerkrachten begeleiding en training krijgen, kan er een speciale ‘tuindocent’ worden ingezet en is er advies mogelijk over de inrichting en het beheer van de schoolmoestuin.

De Gouden Wortel 

In 2022 won Arnhem – samen met Teylingen – de Gouden Wortel. Deze prijs is in het leven geroepen door de Alliantie Schooltuinen en het programma Jong Leren Eten. Gezamenlijk hebben zij het doel het schooltuinieren in Nederland meer op de kaart te zetten. Kundić: "Deze Gouden Wortel is een mooie erkenning die ons - aanmoedigt om schoolmoestuinen in Arnhem verder te ontwikkelen. Ik hoop van harte dat alle Arnhemse scholen mee gaan doen."

Door: Nationale Onderwijsgids