Het ontwerp van architect Erik de Jong voor de nieuw te bouwen VMBO-school

De Openbare Scholengemeenschap Hengelo en het Carmel College willen samen één beroepsgerichte VBMO school oprichten. De onderwijsinstellingen willen de gezamenlijke opleiding onderbrengen in een nieuw schoolgebouw. Door de bouw van de nieuwe school tekenden de scholen vorige week al een realisatieovereenkomst met de gemeente Hengelo.

Voorzitter college van bestuur a.i. Ellen Kruize van OSG: “We zijn na verschillende verkenningen tot de conclusie gekomen dat Hengelo en de toekomstige beroepsgerichte VMBO leerlingen het meeste baat hebben bij de uitkomst 'één beroepsgericht VMBO school in één nieuw schoolgebouw'”, zegt interim-voorzitter Ellen Kruize van het college van bestuur van het OSG. “Natuurlijk hebben we daarvoor nog een groot aantal hobbels te nemen, maar we gaan er voor!”.

De scholen zien het als hun “gemeenschappelijke verantwoordelijkheid” om bij de oprichting van de opleiding de toegankelijkheid veilig te stellen en ook de waarden van zowel het OSG als het Carmel College in ere te houden. “Maar ook een onderwijskundig concept, een bestuurlijk juridisch kader, een actieplan voor de personele gevolgen en een financiële gezonde start zien we als belangrijke thema’s die we nog moeten uitwerken”, zeggen beide besturen. Vanaf 1 februari gaan de besturen en medewerkers aan de slag om de nieuwe opleiding vorm te geven.

Wethouder Lievers van Hengelo noemt de samenwerking tussen de schoolbesturen een grote stap voorwaarts. “Goed dat de scholen de oorspronkelijke gedachte van twee aparte scholen in één gebouw geschrapt hebben. Op deze manier kan optimaal gebruik gemaakt worden van de ruimten in het gebouw en van het geld dat voor de nieuwbouw beschikbaar is gesteld door de gemeente, de Carmel en de OSG. Dit resultaat, is de kleine vertraging die is ontstaan, meer dan waard. Als alles goed gaat, kan de school in het voorjaar van 2017 in gebruik worden genomen.”

© Nationale Onderwijsgids