Normal_ritalin_adhd
In tentamen- of examenperiodes gebruikt één op de twintig jongeren wel eens Ritalin. Eenzelfde aantal gebruikt angstremmers, zoals Oxazepam. In de meeste gevallen zijn de ouders op de hoogte van het gebruik, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag en 7Days. 
 
Bijna de helft van alle jongeren (47%) gebruikt geen enkel middel voor een betere prestatie. Door de overige 53% wordt voornamelijk koffie (47%), druivensuiker (27%) of energydrinks (17%) gebruikt. 
 
Eén op de twintig leerlingen zoekt zijn toevlucht in Ritalin, Concerta of verwante medicatie, die bedoeld is voor AD(H)D-patienten. Met deze pillen zouden ze zich beter kunnen concentreren. Nog eens 5% van de jongeren neemt angstremmers zoals Oxazepam om rustig te blijven en één op de tien gebruikt in toetsperiodes slaapmedicatie om slapeloze nachten tegen te gaan.
 
Examenkandidaten
Van de ruim 1900 respondenten doen 324 leerlingen op dit moment eindexamen. Uit de resultaten blijkt dat medicatie ook op middelbare scholen gemeengoed is, hetzij in een iets lagere percentages: 4% geeft aan AD(H)D-medicatie te gebruiken en 4% gebruikt angstremmers. 8% gebruikt soms slaapmiddelen. 
 
Opvallend is dat de meeste jongeren in het onderzoek aangeven dat hun ouders van het gebruik op de hoogte zijn. Het gebruik van medicijnen om leerprestaties te verbeteren, is niet zonder risico. Gisteren waarschuwden deskundigen voor het oneigenlijk van de medicijnen. 
 
© Nationale Onderwijsgids