Normal_ritalin-540x304

Om zich beter te concentreren gebruikten examenkandidaten Ritalin, een medicijn voor mensen met adhd. Dat blijkt uit onderzoek van twee scholieren van het Comenius College uit Hilversum. De scholieren maakten hierover hun profielwerkstuk en wonnen hiermee de Onderwijsprijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschap (KNAW). Dat meldt De Gooi- en Eemlander.

33,3 procent van de havoleerlingen slikte in het examenjaar Ritalin, zonder dat ze daarvoor een doktersrecept hebben. Op het vwo ligt dit percentage op 17,3 procent. Dat blijkt uit het onderzoek van de scholieren. De leerlingen zouden naar de Ritalin grijpen omdat de prestatiedruk te hoog is, stellen de onderzoekers. De twee leerlingen zeggen jongeren gesproken te hebben die niet meer studeren zonder Ritalin. Met het middel kunnen de leerlingen zich beter focussen en aan één stuk door leren.

Ritalin is al langer een populair middel voor studenten om de concentratie te stimuleren. Een op de tien studenten slikt wel eens een pilletje om de studieprestaties te verhogen. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau No Ties in opdracht van NOS op 3. Het onderzoeksbureau vroeg studenten of ze weleens drugs of medicijnen gebruiken om beter te kunnen studeren. Van de ondervraagden gaf 11 procent toe wel eens stimulerende middelen te gebruiken. 60 procent slikt het medicijn Ritalin. Andere populaire middelen zijn Aderall, eveneens een ADHD-medicijn, en speed. 

© Nationale Onderwijsgids