Normal_examen_toets_3

Examens beeldende vorming die dinsdag gemaakt zijn door vmbo-leerlingen van het Buitenhout College in Almere zijn gestolen. De examens zijn ongeldig verklaard door de Onderwijsinspectie. De leerlingen moeten het examen in het tweede tijdvak overdoen. Zij en hun ouders zijn per brief op de hoogte gesteld. Dat meldt Nu.nl.

De gemaakte examens zijn gestolen uit een afgesloten lokaal op de school. De school gaat aangifte doen bij de politie. Vanavond organiseert het Buitenhout College een informatieavond voor leerlingen en ouders. Omdat de leerlingen op 16 juni het examen over zullen moeten doen, zullen zij pas in augustus horen of ze geslaagd zijn of niet. “Enorm vervelend”, reageert directeur Barry Lommers.

De reacties van de getroffen leerlingen zijn wisselend, vertelt de directeur. “Sommigen waren enorm teleurgesteld, anderen waren opgelucht dat het niet om het praktische deel van het examen ging.” De school heeft de leerlingen individueel opgevangen.

Omdat de examens al waren gemaakt, heeft de roof geen gevolgen voor de examens beeldende vorming in de rest van Nederland. Niettemin noemt Annelotte Lutterman van scholierenorganisatie het voorval “schandalig”. “Moeten de gemaakte examens voortaan ook bewaard worden in een kluis?” Dit jaar zijn de veiligheidsmaatregelen rondom eindexamens flink aangescherpt. Als gevolg van de grootschalige examenfraude op het Ibn Ghaldoun in Rotterdam vorig jaar. “Maar dit betreft dus vooral maatregelen vóórdat de examens zijn gemaakt”, aldus Lutterman.

© Nationale Onderwijsgids