Normal_mbo_leerbedrijf_techniek

InHolland-voorzitter Doekle Terpstra gaat zich inzetten voor het Techniekpact om het techniekonderwijs in Nederland naar een hoger plan te tillen. Hij volgt Paul de Krom op die directeur wordt van de Dienst Landelijk Gebied. De benoeming van Terpstra werd vandaag bekend gemaakt door minister Kamp van Economische Zaken en minister Bussemaker van Onderwijs.

Het Techniekpact is de samenwerking tussen het onderwijs, bedrijfsleven en de overheid om het techniekonderwijs te verbeteren. Het Nederlandse bedrijfsleven kampt met een tekort aan technisch personeel. De behoefte aan technici zal bovendien de komende jaren alleen maar toenemen. Op termijn zullen er jaarlijks 30.000 extra technici vanuit alle onderwijsniveaus nodig zijn om aan de vraag van het bedrijfsleven te voldoen. Met het Techniekpact willen de partijen ervoor zorgen dat jongeren zich meer gaan interesseren voor een opleiding in de techniek.

Volgens Kamp en Bussemaker zijn de eerste positieve resultaten van het Techniekpact inmiddels zichtbaar. Beiden zijn ervan overtuigd dat Terpstra de juiste kwaliteiten heeft om de inzet van het pact een stap verder te brengen. Als aanjager zal Terpstra de betrokken partijen bij elkaar brengen en hen ondersteunen bij de uitvoering van het Techniekpact. Zo zal hij afspraken maken over het bevorderen van de kwaliteit van het techniekonderwijs en meer aandacht vragen voor techniek op de basisschool.

Terpstra treed per 1 mei op als aanjager van het Techniekpact. Hij zal zich anderhalve dag per week daarvoor inzetten. Daarnaast blijft hij voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool InHolland.

© Nationale Onderwijsgids