Normal_stemmen_verkiezing_rode_potlood_stembiljet

(Novum) - D66 is als winnaar uit de bus gekomen bij de scholierenverkiezingen. De partij wist met negentien procent van de stemmen net te winnen van de VVD. De liberalen konden op achttien procent van de stemmen rekenen. Dat heeft organisator ProDemos dinsdag laten weten.

Na D66 en de VVD kregen de lokale partijen de meeste stemmen. Van de scholieren koos 17,5 procent voor een partij die alleen in zijn of haar gemeente actief is. De PvdA staat op de vierde plek met zeventien procent van de stemmen. De partij is in vergelijking met de verkiezingen van 2010 flink gezakt. De PvdA kon toen nog op 21,3 procent van de stemmen rekenen.

De VVD is stabiel gebleven. D66 en de lokale partijen zijn de grote winnaars. De democraten zijn gestegen van 12,7 naar negentien procent van de stemmen en de lokale partijen van 12,5 naar 17,5 procent.

De uitslag werd bekendgemaakt in het stadhuis in Leiden. 22.048 jongeren van 158 middelbare scholen hebben hun stem uitgebracht. De scholierenverkiezingen zijn schaduwverkiezingen die worden gehouden op het voortgezet onderwijs en het mbo door heel Nederland. Leerlingen konden hun stem van 12 tot en met 18 maart uitbrengen.