Normal_13939142090110_1

(Novum) - Het aantal aanvragen voor hulp aan Nederlandse kinderen die opgroeien in armoede is het afgelopen jaar fors toegenomen. Dat meldt de Volkskrant dinsdag na een rondgang langs verschillende particuliere organisaties. Zo telde Stichting Leergeld in Amersfoort vorig jaar 870 aanvragen, tegenover 399 in 2012. Ook in andere gemeenten was een verdubbeling van de aanvragen.

De aanvragen komen vooral van 'nieuwe armen', schrijft de krant, zoals zzp'ers en ontslagen werknemers. Inmiddels groeien in Nederland zo'n 384 duizend kinderen op onder het bestaansminimum, zo'n honderdduizend meer dan vijf jaar geleden. Een derde daarvan kan niet meedoen met activiteiten op of buiten school door te weinig geld.

Het geld dat ouders krijgen van particuliere organisaties gaat vaak naar contributie voor een sportclub, muziekles, een schoolreisje of een fiets. Doen zij dat niet, dan raken kinderen in een sociaal isolement omdat leeftijdsgenootjes wel over deze middelen beschikken. Daarnaast gaan veel scholen de laatste jaren op dure schoolreizen, zoals naar China of New York.

Niet alle lokaal georganiseerde stichtingen kunnen de toename van de aanvragen aan. In Rotterdam en Amersfoort moest vorig jaar een stop worden ingevoerd doordat de kas leeg was. Wel krijgen veel organisaties een bijdrage van de gemeente omdat er eind vorig jaar twintig miljoen werd vrijgemaakt door staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) voor armoedebestrijding, aldus de krant.