Voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller

Voorzitter Paul Rosenmöller (VO-raad) heeft zijn zorgen geuit over de afrekencultuur die dreigt te ontstaan omtrent de rekentoets. Het cijfer dat een leerling  hiervoor behaalt, zou niet mee moeten tellen voor het diploma, zo valt te lezen in De Telegraaf. 

De rekentoets is sinds dit jaar verplichte kost voor middelbare scholieren en werd twee jaar geleden ingevoerd in de strijd tegen de zwakke rekenvaardigheden, die Nederlande schoolkinderen bleken te hebben. De toets wordt echter al vanaf de invoering betwist, omdat het type vragen niet goed zouden zijn. De nadruk zou niet zozeer op rekenvaardigheden liggen, maar op begrijpend lezen. 
 
Rosenmöller waarschuwt voor de afrekencultuur die dreigt te ontstaan, nu staatssecretaris Dekker van plan is de toets deel te laten uitmaken van de eindexamenuitslag. De Tweede Kamer moet zich nog uitspreken over de toets, maar een aantal partijen heeft al aangegeven de toets niet te willen laten meetellen. “Je organiseert schooluitval,” zegt bijvoorbeeld D66-kamerlid Van Meenen in een reactie.
 
© Nationale Onderwijsgids