Normal_schooluitval

Een netwerkorganisatie wordt het genoemd, maar in het kort komt het erop neer dat de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht veel intensiever gaan samenwerken op het gebied van leerplicht dan tot nu toe het geval was. Uiteindelijk doel hiervan is het verder terugdringen van schoolverzuim en schooluitval. Uitgangspunt is één visie, één beleid, één werkwijze en één aanspreekpunt per school. 

Begin vorig jaar besloten de colleges van de vijf samenwerkende gemeenten tot een onderzoek naar de mogelijkheden van samenwerking in de uitvoering van de leerplicht, kwalificatieplicht en trajectbegeleiding. De samenwerking richt zich op de taken van de leerplichtambtenaren met betrekking tot de uitvoering van de Leerplichtwet en trajectbegeleiders met betrekking tot de uitvoering van de RMC-wet (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie).

De leerplichtambtenaar controleert scholen, ouders en jongeren of de leerplicht wel wordt nageleefd. Bovendien wordt er voorlichting gegeven over waarom het belangrijk is naar school te gaan en wat de gevolgen zijn als leerlingen en ouders de Leerplichtwet overtreden. Samen met school, ouderen en jongeren zoekt de leerplichtambtenaar naar een oplossing bij problemen met schoolbezoek. Indien nodig, kan er een HALT-verwijzing of een proces-verbaal worden opgemaakt als een leerling spijbelt of helemaal niet ingeschreven staat bij een school.

De nieuwe vorm van samenwerking is positief voor de ouders en leerlingen, maar ook voor de scholen en gemeenten. Scholen hebben immers te maken met leerlingen uit diverse gemeenten. Zij hebben straks één contactpersoon namens die gemeenten. Ook ouders/jongeren kunnen voordeel hebben van de regionale samenwerking. Binnen een gezin kunnen kinderen naar school gaan in verschillende gemeenten. Het is prettig wanneer er eenzelfde werkwijze binnen die gemeenten is. Voor de deelnemende gemeenten zit het voordeel vooral in efficiënter samenwerken, kennisuitwisseling en dergelijke.

De samenwerking past in de groeiende regionale samenwerking op dit terrein in West-Brabant. In de praktijk zal dan ook goed contact worden onderhouden met de andere gemeenten uit de regio en het Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant.

© Nationale Onderwijsgids