Normal_vragenlijst

Negen procent van de scholieren die dit jaar eindexamen doen is niet op de hoogte van de uiterste datum van inschrijving voor hun vervolgstudie. Sinds dit schooljaar moeten scholieren zich namelijk uiterlijk 1 mei inschrijven aan een hogeschool of universiteit. Dit blijkt uit onderzoek van het Ministerie van OCW.

Voorheen konden scholieren zich nog tot 1 september inschrijven voor een studie, maar door invoering van de wet KIV (Wet Kwaliteit in Verscheidenheid) is deze datum vervroeg naar 1 mei. 
KIV laat de onderwijsinstellingen echter wel vrij in de mate van hantering van deze deadline. Zo heeft de Tilburg University besloten iedere faculteit zelf te laten beslissen in hoeverre zij aanmeldingen na 1 mei nog accepteren. 
 
Opvallend is ook dat bijna de helft (46%) van de scholieren onbekend is met de studiekeuzecheck en bijbehorende regels. Hogescholen en Universiteiten bieden de scholier na aanmelding een studiekeuzecheck aan waartoe zij de aankomend student mogen verplichten, maar slechts 54% van de scholieren denkt dat dit waar is. 
 
© Nationale Onderwijsgids