Normal_pfs_almere

Een jaar na de komst van het leercentrum in het stadion van Almere City FC, staat Playing for Success Almere voor een nieuwe uitdaging. Gesteund door de Gemeente Almere en de Almeerse Scholen Groep (ASG) breidt het leerconcept uit naar nieuwe doelgroepen. Een tweede leercentrum bij Stadslandgoed de Kemphaan zorgt voor een aanzienlijke uitbreiding van de capaciteit.

“Playing for Success is een vliegwiel voor onderwijsvernieuwing”, zegt projectleider René Maertens. ‘Inmiddels hebben zo’n 200 kinderen van 9-14 jaar aan den lijve ondervonden dat ze veel meer kunnen dan ze denken. Dat betaalt zich uit in meer zelfvertrouwen en betere schoolresultaten. De deelnemers zijn laaiend enthousiast en dat geldt zeker ook voor hun ouders, het onderwijsveld en de gemeente.”

Betekenisvol leren kan overal
Naast de intensieve, positieve manier van begeleiding is vooral de betekenisvolle context waarin bij Playing for Success wordt geleerd een belangrijke succesfactor. “Betekenisvol leren kan overal”, vindt René Maertens. “De opdrachten die we met kinderen in het stadion van Almere City doen, zijn makkelijk te vertalen naar een oudere doelgroep en een andere omgeving zoals het Stadslandgoed De Kemphaan. Er zijn ook al gesprekken over uitbreiding naar het cultuuronderwijs in Almere. Het theater is natuurlijk ook een fantastische plek om te leren.

Hartverwarmend en effectief
René Peeters, wethouder Jeugd, Onderwijs en Sport: “Playing for Success past heel goed in ons onderwijsachterstandenbeleid. Daarin kijken we niet alleen naar het kind, maar ook naar de omgeving waarin het opgroeit.  We zijn dan ook heel blij dat het programma nu wordt uitgebreid naar het speciaal onderwijs en dat ook laaggeletterde ouders kunnen deelnemen aan Playing for Success. Het is hartverwarmend en vooral ook heel effectief wat er gebeurt. Daarom hebben we afgelopen jaar ook besloten om wat extra middelen vrij te maken voor uitbreiding van het programma. Almere is niet voor niets Onderwijsstad 2013-2014.”

Goedkoop project, groots effect
Ook Ingrid Verheggen, voorzitter College van Bestuur Almeerse Scholen Groep is enthousiast over de resultaten. “We hebben een uitstekende relatie met de gemeente. En we begrijpen dat er keuzes gemaakt moeten worden. Feit is wel dat Playing for Success een van de goedkoopste onderwijsprojecten van Almere is, met het grootste effect. De betrokken leerkrachten doen fantastisch werk. Ongelofelijk hoe de deelnemers in tien weken tijd opbloeien. Daar moeten we met z’n allen iets van leren, vind ik. Daarom stimuleer ik ook dat leerkrachten af en toe een kijkje gaan nemen in het leercentrum om inspiratie op te doen. Het is niet eenvoudig, maar het zou toch prachtig zijn als we betekenisvol leren ook in het reguliere onderwijs meer zouden kunnen toepassen.”

Over Playing for Success
Playing for Success is een na- en buitenschools programma om leerprestaties op een inspirerende manier te verbeteren.  Het programma is bedoeld voor gewone leerlingen die een positieve ‘boost’ kunnen gebruiken omdat ze op school, al dan niet tijdelijk, beneden hun niveau presteren. Onvoldoende motivatie of een  minder positief zelfbeeld zijn vaak de oorzaak.

Playing for Success, van oorsprong een Engels initiatief dat door onderwijsadviesbureau KPC Groep naar Nederland werd gehaald, is ook in ons land een groot succes. Bijna de helft van de betaald voetbalorganisaties in Nederland beschikt over een leercentrum. In toenemende mate worden ook in andere ‘WOW’-omgevingen leercentra opgericht.

© Nationale Onderwijsgids