Normal_rwanda_congo_rebellen

(Novum/AP) - De zestien Rwandese studenten die hun land zijn ontvlucht omdat ze gedwongen werden dienst te nemen bij de rebellenbeweging M23 staan onder bescherming van de Ugandese politie. Die heeft hen ondergebracht op een geheime, bewaakte locatie, liet de Ugandese commissaris voor de vluchtelingen donderdag weten.

Uganda trekt zich niets aan van de protesten van de regering van het buurland. "De Rwandese regering regelt de vluchtelingenzaken in Uganda niet", zei David Kazungu. De uitgeweken studenten mogen volgens hem in Uganda een vluchtelingenstatus aanvragen.

Rwanda spreekt het vluchtverhaal van de veertien jongens en twee meisjes fel tegen. De regering van president Paul Kagame eist dat de studenten onverwijld worden uitgeleverd. Ze zouden er niet om politieke redenen vandoor zijn gegaan, maar zijn gevlucht omdat door hen gepleegde examenfraude aan het licht was gekomen.

De zestien Rwandezen ontvluchtten hun land naar eigen zeggen op 3 juni. Ze beweren lastig te zijn gevallen door de Rwandese veiligheidsdienst, omdat ze weigerden deel te nemen aan een 'programma voor politieke bewustwording'. De studenten waren bang dat het hun zou vergaan als enkele van hun vrienden, die nooit van het instructiekamp terugkeerden. Zij zouden zijn gedwongen zich aan te sluiten bij de Congolese rebellenbeweging M23.

Het vluchtverhaal van de studenten brengt Rwanda in grote verlegenheid. De Verenigde Naties hebben het buurland van het door rebellenlegers verscheurde Congo er al meermalen van beschuldigd M23 te steunen. Maar de regering-Kagame ontkent ten stelligste.