Normal_politieauto

(Novum) - Ook op andere scholen dan het Ibn Ghaldoun in Rotterdam hebben leerlingen voorkennis gehad over de examens. De drie leerlingen die de examens hebben gestolen, hebben ze verkocht aan leerlingen binnen en buiten Rotterdam. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag gemeld.

Hoeveel leerlingen de examens hebben gekocht is volgens een zegsvrouw nog niet duidelijk. Volgens de Inspectie van het Onderwijs gaat het om 'individuele leerlingen' en zijn er geen aanwijzingen dat hele schoolklassen over de examens beschikten. De inspectie concludeert dit uit analyses van de behaalde cijfers op school- en regionaal niveau.

Leerlingen buiten het Ibn Ghaldoun die een of meer examens vooraf in hun bezit hadden, krijgen tot vrijdag 18.00 uur de tijd om zich te melden bij de directeur van hun school. Zij mogen hun examen dan opnieuw doen. Daarnaast worden zij in contact gebracht met de politie. Strafrechtelijke vervolging blijft mogelijk.

Leerlingen die later worden betrapt op examenfraude, krijgen geen diploma of moeten hun diploma weer inleveren. Dat betekent dat ze het schooljaar opnieuw moeten doen of moeten vertrekken bij hun vervolgopleiding. "Leerlingen die voorkennis hadden en geen gebruik maken van de inkeerregeling, lopen een groot risico", waarschuwde Dekker.

De politie en de Inspectie van het Onderwijs gaan verder met het onderzoek naar de examenfraude. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt de gegevensdragers die de examendieven hebben gebruikt. De inspectie gaat verder met het analyseren van de cijfers, maar dan op individueel niveau. Alle scholen worden bovendien per brief opgeroepen extra alert te zijn op ongewone examenresultaten.