Normal_cjp_pas_cultuur

(Novum) - CJP is blij met het plan van minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) om de komende tien jaar de cultuurkaart voor scholieren te financieren, met vijf euro rijksgeld per leerling. "Wij staan achter dit plan. Door deze kleine bijdrage per leerling ontstaat er op scholen ruimte voor cultuuronderwijs", reageert CJP-directeur Walter Groenen dinsdag.

In een brief aan de Tweede Kamer schreef Bussemaker dinsdag dat zij de komende tien jaar 4,9 miljoen euro per jaar uittrekt voor de cultuurkaart voor scholieren. De kaart, die wordt uitgegeven door de organisatie CJP, is volgens de minister een 'uniek instrument dat er daadwerkelijk in slaagt om leerlingen in contact te brengen met cultuur'.

De cultuurkaart stond op de tocht sinds het vorige kabinet de rijksbijdrage voor de kaart had afgeschaft. In samenwerking met scholen, culturele instellingen, fondsen en private partijen en met een eenmalige bijdrage van het kabinet heeft CJP de cultuurkaart een jaar lang in eigen beheer uitgegeven. Het voorstel van Bussemaker is volgens CJP een 'structurele oplossing'.

Scholen die hun leerlingen een cultuurkaart willen geven, moeten tien euro per leerling bijdragen. De scholier kan het totaalbedrag uitgeven aan bijvoorbeeld theater- en museumbezoekjes. Daarnaast is de cultuurkaart een kortingskaart.