De Jonge Jury

DEN HAAG (Novum) - Rob Ruggenberg heeft woensdag de Prijs van de Jonge Jury 2013 gewonnen voor zijn boek IJsbarbaar. Dat maakte de organisatie bekend in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Het is de eerste keer sinds de invoering van de jeugdliteratuurprijs in 1998 dat een man er met de eer en bijbehorende bokaal vandoor gaat.

Ruggenberg reisde voor zijn boek af naar Groenland, waar hij zich liet rondleiden door kinderen en waar hij walvis en zeehond met ze at. In totaal brachten ruim zesduizend kinderen tussen de 12 en 15 jaar hun stem uit op hun favoriete boek uit 2011.

Hoeveel stemmen er naar Ruggenberg gingen is niet bekend. Volgens een woordvoerder kreeg hij 'overtuigend' meer stemmen de rest.

Vorig jaar ging de prijs naar Mel Wallis de Vries, die dit jaar ook was genomineerd. Andere kanshebbers waren Daniëlle Bakhuis, Caja Cazemier en Maren Stoffels, van wie de laatste twee de prijs eerder wonnen.

De Prijs van de Jonge Jury 2013 werd uitgereikt tijdens de Dag van de Jonge Jury. Tijdens het evenement in Scheveningen werd ook bekend dat Enne Koens met haar jeugddebuut Vogel de Jonge Jury Debuutprijs in de wacht had gesleept.

De dag wordt georganiseerd door de organisatie voor jongerenliteratuur Passionate Bulkoek en de Stichting Lezen. Jeugdschrijvers en boeken voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar staan centraal tijdens het evenement.