Logo_logo_jonge_jury_kleur

Duizenden scholieren tussen de 12 en 15 jaar doen mee aan de Jonge Jury, de enige publieksprijs voor jeugdliteratuur in Nederland. De scholieren lezen jeugdboeken tussen september 2014 en april 2015 brengen hun stem uit op hun favoriete boek. Zij maken hierbij een keuze uit ruim 400 titels. Een lijst met leestips maakt scholieren wegwijs in dit overweldigende aanbod. Niet alleen experts, ook scholieren bepalen dit jaar de leestips. De leestips staan begin juni op de website van de Jonge Jury.

In totaal zijn er dertig leestips, onderverdeeld in tips voor leerlingen in de onderbouw van vmbo basis tot en met theoretische leerweg en havo/vwo/gymnasium. Twintig professionals uit het boekenvak geven ieder een leestip, scholieren verenigd in het Jonge Jury Boekgenootschap geven vijf leestips. De leestips worden tot slot aangevuld met de vijf nominaties van de Gouden Lijst.

Jonge Jury Boekgenootschap
Door de introductie van het Jonge Jury Boekgenootschap bepalen scholieren mee welke boeken speciaal onder de aandacht komen. Het Boekgenootschap van de Jonge Jury bestaat uit scholieren die meerdere jaren actief betrokken zijn bij de Jonge Jury. Zij hebben de afgelopen jaren de Dag van de Jonge Jury bezocht, blogs geschreven op de website en meegedaan aan verschillende wedstrijden. Zij weten als geen ander hoe het is om voor de Jonge Jury boeken te lezen en welke boeken leuk zijn om te lezen.

Lesbrieven
Bij iedere leestip verschijnt een digitale lesbrief, die direct in de lessen Nederlands toegepast kan worden. De set van 25 lesbrieven bevat citaten uit een boek, gerichte vragen, verdiepingsopdrachten en een antwoordmodel. De lesbrieven sluiten naadloos aan op het curriculum en de kerndoelen per dakpan. Docenten hoeven geen extra tijd of lessen in te ruimen en kunnen direct met het lesmateriaal aan de slag.

De Prijs van de Jonge Jury wordt uitgereikt tijdens de Dag van de Jonge Jury op 15 april 2015. De prijsuitreiking van de Jonge Jury is overal in Nederland te volgen via een livestream.

© Nationale Onderwijsgids