Jongerenboek, jeugdboek

UTRECHT (Novum) - Philip Huff schreef met Niemand in de Stad het beste Nederlandstalige jeugdboek van vorig jaar. De schrijver won dinsdag in Utrecht de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2013. Het beste buitenlandse jongerenboek was volgens de jury Een Weeffout in Onze Sterren van John Green, die er ook vandoor ging met de publieksprijs. Dat levert hem twee keer vijftienduizend euro op.

Het is de eerste keer dat een schrijver zowel de jury- als de publieksprijs wint, meldt de stichting CPNB. "Een inhoudelijke, rijkgeschakeerde en intelligent geschreven roman met een filosofische ondertoon en hoofdpersonen die onder je huid kruipen", schrijft de jury over Greens boek.

Huff, wiens boek net als de andere Nederlandse genomineerden oorspronkelijk niet was uitgegeven als jongerenliteratuur, schreef met Niemand in de Stad een 'ultiem jongerenboek'. De jury roemt onder meer de 'knap getroffen studentensubcultuur, de perfect beheerste stijl, Huffs verteldrift, zijn humor' en 'de broeierige erotiek'.

Het panel maakte ook van de gelegenheid gebruik om kritiek te uiten op de boekensituatie voor 15-plussers in het Nederlandse taalgebied. Het aanbod van boeken in de categorie 'young adult fiction', zoals die bestaat in de Angelsaksische wereld, bleef vorig jaar nog sterk achter bij het vertaalde werk.

"Boeken die een brug slaan tussen jeugdliteratuur en de wereld van volwassenen zijn hun gewicht in goud waard; ze kunnen lezers behoeden voor een val in het diepe", schreef de jury onder voorzitterschap van jeugdboekenschrijfster Annemarie Terhell. Gevreesd wordt dat jongeren door de crisis minder prioriteit krijgen van uitgevers.