Rijbewijs, rijexamen, praktijkexamen

AMSTERDAM (Novum) - Ruim dertigduizend jongeren van 17 jaar hebben vorig jaar praktijkexamen gedaan voor het rijbewijs. Dat is veel meer dan de verwachte zeventienduizend, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen in het jaarverslag.

Het slagingspercentage lag bij deze groep met 56 procent hoger dan het totale gemiddelde van 50,1 procent. Een jaar eerder lag het gemiddelde nog op 48,7 procent.

Jongeren van 17 jaar kunnen sinds november 2011 rijexamen doen onder de noemer 2toDrive. Als ze slagen mogen ze de weg op, maar zolang ze geen 18 zijn alleen met een oudere en ervaren automobilist naast hen. Het gaat om een experiment. Als de resultaten in 2015 positief zijn, kan het definitief worden ingevoerd.

Het totaal aantal praktijkexamens voor de auto nam vorig jaar met zo'n zeventienduizend toe naar bijna 398 duizend. Het aantal afgenomen theorie-examens voor de auto steeg van zo'n 488 duizend in 2011 naar 534 duizend vorig jaar. Het slagingspercentage voor dat examen steeg van 44,6 naar 46,2 procent.