Woutertje Pieterse Prijs, Kristien Dieltiens, Kelderkind

AMSTERDAM (Novum) - Kristien Dieltiens is donderdag bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2013. De Vlaamse schrijfster krijgt de jeugdboekenprijs voor Kelderkind. Ze ontvangt een oorkonde en vijftienduizend euro.

Het winnende werk overstijgt volgens de jury alle genres. "Het is een historische roman maar ook een psychologische thriller en een indringend coming-of-ageverhaal met hier en daar magische elementen. Het boek is ambitieus en misschien zelfs een beetje pretentieus. Maar het maakt de pretenties waar."

De hoofdpersonen in het boek zijn het fictieve personage Manfred en de historische persoon Kaspar Hauser. De eerste is uitgestotene doordat hij een mismaakt uiterlijk heeft, terwijl Hauser als verschoppeling leeft omdat hij zijn hele jeugd in een kelder leefde.

"Goed en kwaad lopen dwars door elkaar heen en de rollen worden regelmatig omgekeerd", motiveert de jury de keuze. "De auteur zet een labyrint uit: een doolhof waarin de lezer kan ronddwalen en de weg kwijt kan raken om uiteindelijk weer het juiste pad te vinden." Dieltiens heeft zo 'een monument opgericht voor Kaspar Hauser en daarmee voor alle verstotenen en onzichtbaren'.

De jury onder voorzitterschap van journalist Hanneke Groenteman heeft 127 boeken beoordeeld. De prijs is vernoemd naar het gelijknamige boek van Multatuli, dat volgens de Stichting Woutertje Pieterse Prijs qua taal en inhoud staat voor kwaliteit in de kinder- en jeugdliteratuur.

Het is de 26e keer dat de prijs wordt uitgereikt. Vorig jaar werd Ted van Lieshout bekroond voor Driedelig Paard. Imme Dros, Paul Biegel, Toon Tellegen en Joke van Leeuwen wonnen de prijs twee keer.