Van de Westelaken hoopt dat Woutertje Pieterse Prijs kinderen laat lezen

Rik van de Westelaken hoopt dat de Woutertje Pieterse Prijs kinderen aan het lezen krijgt. Dat vertelt de tv-presentator zaterdag in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat, waarin bekend werd gemaakt dat Van de Westelaken de nieuwe juryvoorzitter is van de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek.

"Ik hoop dat het zo is", zegt de presentator op de vraag of de kinderboekenprijs kinderen aan het lezen krijgt. "Ik kan me van mezelf herinneren dat ik als klein jongetje, tijdens de Kinderboekenweek bijvoorbeeld, altijd een boek mocht uitzoeken. Dan werd het toch wel vaak het boek met de Griffel of het Penseel of zo", zegt hij, doelend op de prijzen De Gouden Griffel en Het Gouden Penseel. Hij hoopt dat de Woutertje Pieterse Prijs boeken onder de aandacht brengt die "anders over het hoofd worden gezien".

Heeft zelf veel gelezen 

Van de Westelaken heeft zin om als jurylid aan de slag te gaan en vindt de aanstelling eervol. "Het komt niet zo vaak voor dat je zoveel prachtige boeken mag lezen en beoordelen." Hij laat weten als kind zelf veel te hebben gelezen. "Ik was echt iemand die liever met een boek op de bank zat dan buiten aan het spelen was. Elke week als mijn broertje of zusje naar zwemles werden gebracht, dan ging ik naar de bibliotheek die ernaast zat."

Woutertje Pieterse Prijs 

De winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs krijgt naast een oorkonde een bedrag van 15.000 euro. Alle genomineerden worden daarnaast beloond met 1000 euro. De volgende Woutertje Pieterse Prijs wordt op 6 april uitgereikt.

Door: ANP