Rellen Haren, Facebookrellen, Project X

HAREN (Novum) - De commissie onder leiding van Job Cohen presenteert 8 maart het onderzoek naar het uit de hand gelopen Facebookfeest in Haren. Dat meldt de commissie dinsdag op haar website. Het is dan een halfjaar geleden dat de rellen uitbraken.

In drie deelonderzoeken zijn het optreden van de overheid, de rol van de media en de maatschappelijke omstandigheden onder de loep genomen. Het onderzoek moet duidelijk maken waarom zo veel jongeren naar Haren gingen. De commissie komt ook met een aantal aanbevelingen.

Aan het onderzoek was drie maanden na de rellen in september al 250 duizend euro besteed. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) verdedigde de uitgaven. Volgens hem kan het onderzoek toekomstige kosten voorkomen.

In een intern evaluatie- en verbeterplan van de politie werd al geconcludeerd dat de politie op alle fronten heeft gefaald, meldden het Dagblad van het Noorden en RTV Noord eind vorige maand. De verbindingen waren slecht, de ME kwam te laat en veel agenten hadden niet de juiste spullen tot hun beschikking.

In het rapport werden veel verbeteringen aangekondigd. Zo krijgen alle agenten een lange wapenstok. Ook krijgen alle ME-bussen een navigatiesysteem. Bij dreigende rellen moeten ME'ers al klaarzitten op het bureau. Verder krijgen alle agenten in de regio scholing in het communicatiesysteem C2000. Een deel van de maatregelen is vorige maand al doorgevoerd.

De rellen in Haren ontstonden nadat een meisje uit de Groningse plaats op Facebook mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag. Ze was vergeten aan te geven dat het om een besloten feest ging, waarna honderden jongeren naar het dorp afreisden. Al snel werd gesproken van Project X, naar de gelijknamige film waarin een feestje uit de hand loopt.