Marja van Bijsterveldt, minister van Bijsterveldt, Excellente scholen

HEEMSTEDE - Het predicaat 'excellente scholen', dat vorige week aan 52 scholen in het basis- en middelbaar onderwijs werd toegekend, kan op flinke kritiek van rector Wille Straathof van College Hageveld rekenen. Dat meldt het Haarlems Dagblad.

Scholen moesten zich zelf aanmelden om in aanmerking te komen voor het predicaat. Het ministerie van Onderwijs verzocht College Hageveld nog met klem om dit te doen. Straathof had hier echter ernstige bezwaren tegen. "Van Bijsterveldt [heeft] dit bedacht met het idee dat het mensen stimuleert om goed onderwijs te leveren. Dat bereik je niet met zo'n predicaat. Het is een kwestie van cultuur en je uiterste best doen."

Tevens noemt Straathof de uitreiking van de 'Michelinsterren' voor het onderwijs misplaatst. Terwijl de minister aan de ene kant bezuinigingen doorvoerde, waardoor de school gedwongen was acht personeelsleden te ontslaan, had zij aan de andere kant wel geld over voor een commissie van acht duurbetaalde mensen. Tevens zullen ook de 142 deelnemende scholen gezamelijk een flink bedrag in de verkiezing hebben gestoken. "Als je dat geld in een potje had gestopt, hadden we er meer aan gehad."

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem