Normal_11445

DELFT - CSM, Koninklijke DSM en de TU Delft participeren in een joint venture voor onderzoek naar biotechnologische processen. De nieuwe onderneming Bioprocess Pilot Facility (BPF) is gevestigd in Delft en richt zich op onderzoek en onderwijs ten behoeve van de volgende generatie biotechnologische processen. De officiële opening is vandaag 15 mei 2012.

Opschaling
In de faciliteiten van de BPF kan zogenaamd opschalingsonderzoek uitgevoerd worden met betrekking tot de volgende werkgebieden: voorbehandeling van biomassa, fermentatie en opzuivering. De infrastructuur van de BPF maakt deels gebruik van apparatuur die reeds aanwezig was op het terrein van DSM, en in de joint venture zal worden ondergebracht. De komende 12 tot 18 maanden zal er nog additionele apparatuur, met name ten behoeve van de voorbehandeling van biomassa, worden geïnstalleerd.

Open karakter
De BPF heeft een open karakter en is toegankelijk voor onder andere bedrijven, universiteiten en instituten die onderzoek willen doen naar de opschaling van bioprocessen. CSM, Koninklijke DSM en de TU Delft hebben besloten hun krachten te bundelen met als doel een wereldwijd toonaangevende faciliteit te verkrijgen voor het uitvoeren van onderzoek naar de opschaling van bioprocessen van laboratoriumschaal en pilot schaal naar industriële schaal.

Topsectoren
Gerard Hoetmer (Voorzitter Raad van Bestuur CSM), Feike Sijbesma (Voorzitter Raad van Bestuur DSM) en Dirk Jan van den Berg (Voorzitter College van Bestuur van de TU Delft) benadrukken gezamenlijk het belang van deze hoogwaardige onderzoeksfaciliteit in Nederland, vooral gelet op de mogelijkheden die de innovatieve en duurzame bio- en kenniseconomie levert aan Nederland. Ook Chris Buijink, Secretaris Generaal van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie onderschrijft dat deze onderzoeksfaciliteit precies past in de kern van het Nederlandse Topsectorenbeleid.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen