Normal_11429

GRONINGEN - Adequate bescherming van trekvogels vraagt om een wetenschappelijke basis. Die wordt vanaf vandaag geboden door de nieuwe leerstoel trekvogelecologie van prof. dr. Theunis Piersma aan de Rijksuniversiteit Groningen. WNF-directeur Johan van de Gronden en Vogelbescherming Nederland-directeur Fred Wouters ondertekenden op maandag 14 mei 2012 een convenant waarmee deze leerstoel mogelijk wordt gemaakt.

De nieuwe leerstoel vindt zijn oorsprong in het Global Flyway Network, een samenwerkingsverband van onderzoeksgroepen uit de hele wereld. In het netwerk, dat sinds 2007 door Vogelbescherming wordt ondersteund, werken biologen uit Canada, Argentinië, Australië, China en Nederland samen aan langetermijnonderzoek aan de trekvogels zoals kanoeten, rosse grutto's, kemphanen en grutto's.

Deze trekvogels maken ononderbroken vluchten van vele duizenden kilometers en zijn afhankelijk van de schaarse, vaak sterk bedreigde, wetlands van deze wereld. Bij de ondersteuning door Vogelbescherming en Wereld Natuur Fonds hoort een financiering van promovendi en postdoc onderzoekers voor een periode van ten minste tien jaar. De leerstoel Dierecologie, die Piersma tot nu toe aan de Rijksuniversiteit Groningen bezette, zal per 1 juni 2012 worden overgenomen door dr. Christiaan Both.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen