Normal_11274

ROTTERDAM - Nederlandse universiteiten scoren nog steeds goed op het gebied van zowel economisch als business onderzoek. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van twee vooraanstaande wereldwijde rankings op dit gebied: de Tilburg University Economics Ranking en de UT Dallas World Wide Business School Ranking.

Alle Nederlandse universiteiten in de top 100 van beide ranglijsten zijn voor het tweede jaar op rij gestegen. Amerikaanse instellingen blijven beide ranglijsten domineren: de top 10 van zowel de Economics als de Business Ranking bestaat volledig uit Amerikaanse Universiteiten, waarbij Harvard in de top 3 van beide staat. Beide ranglijsten zijn gebaseerd op publicaties in respectievelijk economische en business toptijdschriften, gemeten over een periode van vijf jaar, nu over de periode 2007-2011.

Economics
In de top vier van de Tilburg University Economics Ranking is er, evenals vorig jaar, niets veranderd. Harvard University blijft de onbetwiste aanvoerder, gevolgd door the University of Chicago, New York University en Berkeley. De London School of Economics is, net als verleden jaar, de best presterende Europese instelling (plaats 11).

Best presterende Nederlandse universiteit is Tilburg University, op plaats 21 (was 23). De Universiteit van Amsterdam staat op plaats 27 (was 31), de Erasmus Universiteit Rotterdam op 52 (was 55), de Universiteit van Maastricht op 49 (was 62) en de Vrije Universiteit van Amsterdam op 73 (was 77).

Business
In de UT Dallas Ranking staat the University of Pennsylvania op de eerste plaats, Harvard op twee en the University of Michigan op drie. De best presterende Europese instelling is het Franse INSEAD, in Fontainebleau ten zuidoosten van Parijs. In tegenstelling tot de Economics Ranking staan er in de top 100 van de UT Dallas ‘slechts' twee Nederlandse instellingen: Tilburg University op 38 (was 41) en de Erasmus Universiteit Rotterdam op 39 (was 42).

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen