Normal_11193

BEIROET (Novum/AP) - De Syrische oppositie maakt zich op voor massale protestacties na afloop van het vrijdagmiddaggebed. Veel Syriërs zijn verontwaardigd over de bestorming van de campus van de universiteit van Aleppo, die vier studenten het leven kostte.

De gewelddadige inval verscheurde woensdag de betrekkelijke rust in de noordwestelijke stad. Het merendeel van de inwoners van Aleppo, een belangrijk economisch knooppunt in Syrië, is president Bashar Assad trouw gebleven. De regering in Damascus liet op haar beurt de universiteit, waar veel studenten uit Noord-Syrië campagne voeren tegen het regime, lang ongemoeid.

De bloedige aanval op de studentenverblijven heeft in Aleppo tot grote woede geleid, en volgens activisten staan er voor vrijdag massale demonstraties op stapel. Sinds de opstand tegen het Assadbewind vorig jaar maart begon stromen na elk vrijdaggebed de straten vol Syriërs die het vertrek van de president eisen.

De universiteit heeft, tot de eindexamens op 13 mei beginnen, de deuren gesloten. Ordetroepen bestormden de universiteit woensdagavond om een einde te maken aan een betoging van zo'n vijftienhonderd studenten. Tientallen mensen raakten gewond en zo'n tweehonderd studenten werden opgepakt. Het leger zette traangas in en schoot met scherp.

De Syrische Nationale Raad, die zich heeft opgeworpen als overlegorgaan van de oppositie, heeft universiteiten opgeroepen te staken om hun solidariteit met Aleppo te betuigen. Of aan dat appèl gehoor is gegeven is nog onduidelijk. Op vrijdag wordt immers sowieso geen college gegeven.