Normal_10640

DEN HAAG - 29 beginnende onderzoekers gaan onderzoek doen in het buitenland dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met Rubicon geeft NWO pas gepromoveerde wetenschappers de kans om onderzoekservaring op te doen aan internationaal vooraanstaande instituten.

15 onderzoekers die in Nederland zijn gepromoveerd gaan naar het buitenland, en 14 subsidies onderzoekers uit het buitenland komen naar Nederland. Deze ronde was de laatste ronde waarin buitenlandse onderzoekers een aanvraag konden doen om naar Nederland te komen.

Vier onderzoekers gaan naar de Verenigde Staten, vier naar Groot-Brittannië, vijf naar Duitsland, 1 naar Zwitserland en 1 naar Australië. Veruit de meerderheid gaat voor 24 maanden (24 onderzoekers). Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijk onderdeel van hun loopbaanontwikkeling.

Onderzoek
De jonge wetenschappers zullen onder andere onderzoek doen naar goksverslavingen, mariene meren om eilandtheoriën te testen, het gif-apparaat van slangen en anyonen voor kwantumberekeningen.

De gehonoreerden kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

NWO ontving 240 aanvragen voor Rubicon, 12% van die aanvragen kon gehonoreerd worden. De honoreringspercentages voor mannen en vrouwen zijn nagenoeg gelijk.

Veni, vidi, vici
Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink