Normal_10342

LEUVEN - Studenten uit de Vlaamse universiteitsstad Leuven hebben onbewust meegedaan aan een experiment: ze kregen tijdens een feest zonder dat ze het wisten alleen alcoholvrij bier geserveerd.

De proef was een initiatief van de Belgische Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD). De vereniging wilde laten zien dat feesten zonder alcohol ook mogelijk is. De doordeweekse studentenfuif werd georganiseerd met behulp van een studentenvereniging.

Het leek de tweehonderd studenten die het feest bezochten weinig uit te maken, want volgens de organisatoren stond de dansvloer gewoon vol. Enkele studenten merkten wel op dat ze niet aangeschoten raakten van het bier of vonden het bier een raar smaakje hebben.

"Er werd gedanst en gelachen, alleen was er niemand zat", aldus één van de initiatiefnemers in het Nieuwsblad.

Drankgebruik overschat
Uit een onderzoek van de VAD blijkt dat Belgische studenten minder drank en drugs consumeren dan algemeen wordt aangenomen. Studenten overschatten vaak het drankgebruik van hun medestudenten en zijn daardoor geneigd zelf ook meer te gaan drinken, om maar niet buiten de groep te vallen.

Het studentenfeest met het alcoholvrije bier was onderdeel van een campagne, die studenten moet laten inzien dat het best meevalt met het drankgebruik van hun medestudenten. De campagne wordt gesteund door Belgische hogescholen en universiteiten.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink