Normal_9249

DAKAR (Novum/AP) - Studenten zijn woensdag in de Senegalese hoofdstad Dakar slaags geraakt met de politie. Ze staken een bus in brand en dreigden naar het presidentiële paleis te marcheren. Dinsdag kwam een student om het leven bij eerdere protesten tegen president Abdoulaye Wade.

De agenten zetten traangas in om de studenten uiteen te drijven, zei politiechef Haron Sy. Het is de derde opeenvolgende dag dat protesten plaatsvinden. De betogers zijn het niet eens met een beslissing van het hooggerechtshof dat Wade (85) zich kandidaat mag stellen voor een derde termijn.

De grondwet stelt dat een president maximaal twee termijnen mag dienen en veel Senegalese en internationale deskundigen zijn van mening dat de beslissing van het hof politiek gemotiveerd is.

Dinsdag gingen duizenden mensen de straat op om het aftreden van Wade te eisen. Agenten bestormden het plein toen betogers probeerden een tankstation in brand te steken. Een student kwam om het leven.

Senegal is een voorbeeld van democratie en stabiliteit op een continent dat geplaagd wordt door coups en burgeroorlogen. Volgens analisten kan Wade's beslissing om zich voor een derde termijn beschikbaar te stellen onrust in het land veroorzaken.