Normal_9256

AMSTERDAM - SRON Netherlands Institute for Space Research, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), heeft voor de nieuwe huisvesting van de vestiging in Utrecht de voorkeur uitgesproken voor Science Park Amsterdam (SPA).

Nieuwbouw op SPA sluit het beste aan bij het programma van eisen. Tevens is in Amsterdam een goede verbinding mogelijk met het astrofysicaonderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA), het aardatmosfeeronderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en met het onderzoek van de andere NWO-instituten op het Science Park.

Inhoudelijke verbinding
Belangrijke factoren bij de keuze voor een nieuwe locatie waren de aansluiting van het (gewenste) wetenschappelijke profiel van SRON op de universitaire onderzoeksprogramma's, de mogelijkheid faciliteiten te delen, de consequenties voor het personeel en de verwachte financieringsmogelijkheden.

Het onderzoek naar de inhoudelijke verbinding tussen het SRON-programma en de universitaire onderzoeksprogramma's spitste zich toe op drie thema's: de astrofysica, het aardatmosfeeronderzoek en het planeetonderzoek.

Science Park Amsterdam kreeg de voorkeur vanwege de aanwezigheid van de bètafaculteit van de UvA (inclusief het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek), de goede perspectieven op verbinding met het aardatmosfeeronderzoek van de VU en de goede aansluitmogelijkheden op de onderzoeksprogramma's en faciliteiten van de andere NWO-instituten FOM-Nikhef, FOM-AMOLF en CWI.

SRON en NWO onderzoeken de komende maanden met de betrokken partijen in Amsterdam de haalbaarheid van nieuwbouw voor SRON Utrecht op het Science Park. Een definitief besluit valt in de loop van 2012.

© Nationale Onderwijsgids