Normal_9189

NIJMEGEN - Ook als het gaat om ziektebeleving en het voorkomen en behandelen van ziekten zijn mannen en vrouwen verschillend. Aandacht hiervoor is belangrijk voor optimale zorg. Ziekte en gezondheid worden beïnvloed door biologische verschillen (sekse) en de psychosociale uitingen van mannelijk en vrouwelijk gedrag (gender).

Huisartsen in opleiding krijgen onderwijs in seksespecifieke geneeskunde zodat zij hier gericht op kunnen inspelen. Vrouwelijke en mannelijke huisartsen in opleiding waarderen dit en zien de meerwaarde ervan voor hun werk als huisarts, zo concludeert promovendus Patrick Dielissen van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Daarbij is het effectiever sekse en gender als afzonderlijke modules aan te bieden dan in het bestaande onderwijs. Huisartsen in opleiding doen dan meer kennis op en denken minder in stereotypen. Goede communicatie tussen huisarts en patiënt(e) is een voorwaarde voor adequate seksespecifieke zorg. Dielissen geeft criteria om de huisarts in opleiding te leren wanneer gender belangrijk is in de arts-patiënt communicatie en hoe hier aandacht aan te geven.

Patrick Dielissen promoveert 1 februari aan de Faculteit der Medisch Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.

© Nationale Onderwijsgids