Normal_9188

AMSTERDAM (Novum) - Studenten van de Universiteit van Amsterdam verzetten zich tegen plannen van de faculteit der geesteswetenschappen om de eisen voor het halen van het eerste jaar te verlagen. De voltallige studentenraad van de faculteit vreest dat de diploma's minder waard worden, zegt voorzitter Jaap Oosterwijk.

Het voorstel om studie-uitval te beperken houdt onder meer in dat studenten in het eerste jaar een 5 met een 7 kunnen compenseren. Volgens een woordvoerder van de UvA zou dat maximaal met twee vijven kunnen, maar volgens Oosterwijk zou het om wel vier vijven gaan.

De studentenraad heeft zich vorige maand unaniem tegen de voorstellen uitgesproken en stelt dat maximaal één 5 mag worden gecompenseerd. Op dit alternatief is volgens Oosterwijk niet gereageerd. Een woordvoerder van de UvA zegt niet bekend te zijn met het alternatief, dat op de website van de studentenraad staat.

Vanwege het uitblijven van de reactie stapte de studentenpartij Ons Kritisch Alternatief, waar Oosterwijk ook bij hoort, naar de Volkskrant, die er maandag een verhaal aan wijdde.

De partij heeft vier van de twaalf raadszetels. De woordvoerder van de UvA vindt dat dit intern besproken had moeten worden. "Het gaat immers nog maar om een voorstel waarover wij in overleg zijn." Oosterwijk wijst erop dat de vrees bestaat dat het straks te laat is om er nog wat tegen te doen.

De UvA stelt dat degenen die een 5 halen hun kennis op dat gebied later moeten bijspijkeren omdat de stof vaker aan de orde komt. Oosterwijk vindt dat geen goede verdediging. "De basis wordt in het eerste jaar gelegd. Die moet in orde zijn. Het lijkt me ook niet de bedoeling dat we in het tweede jaar het eerste nog eens dunnetjes over gaan doen."

Voor de overkoepelende centrale studentenraad van de hele universiteit is de kwestie nog nieuw. "Wij hebben dan ook nog geen mening in deze zaak gevormd", zegt voorzitter Ad Korf.